Irodalmi ösztöndíjpályázat határon túli alkotóknak
Dátum: 2011. szeptember 04. vasárnap, 17:31
Rovat: Pályázatfigyelő


Határon túli magyar íróknak és irodalmároknak hirdet ösztöndíjpályázatot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI). A több mint tízmillió forintos keretösszegű ösztöndíjra szeptember 30-ig várják a jelentkezéseket.

A NEFMI pénteki közleménye szerint a 10,3 millió forint keretösszegű ösztöndíj célja, hogy a tehetséges, fiatal határon túli magyar íróknak, irodalmároknak, műfordítóknak támogatást nyújtson a pályakezdéshez, illetve - korosztálytól függetlenül - kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez.
Az öt kategóriában meghirdetett - költészeti és drámaírói; prózaírói; kritikai; műfordítói; valamint ifjúsági regény-, mese-, bábjáték- és gyermekszíndarab-írói - ösztöndíjat hét hónapra szóló programmal lehet megpályázni. A kormányzati portálon (www.kormany.hu) megtalálható kiírás szerint ugyanazon személy egy évben csak egy kategóriában részesülhet ösztöndíjban.
Az elnyerhető ösztöndíj bruttó összege fejenként legfeljebb 700 ezer forint. A különböző kategóriákban évente három fő részesülhet ösztöndíjban, kivéve a kritikusoknak meghirdetett ösztöndíjat, amelyet ketten kaphatnak.
A nyertes pályázóknak vállalniuk kell többek között, hogy egy köztes beszámolóval, majd az ösztöndíj lejártakor az ösztöndíj elnyerése előtt nem publikált szépirodalmi művel, tanulmánnyal, illetve fordítással adnak számot a támogatás idején végzett munkájukról.
A pályázatok beküldésének határideje szeptember 30. A döntéseket november 15-ig teszik közzé.
Az ösztöndíjak odaítélésére a nemzeti erőforrás miniszter által felkért - a szaktárca, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársai mellett számos magyarországi és határon túli magyar írószervezet képviselőiből álló - bizottság tesz javaslatot. Végleges döntést a kultúráért felelős államtitkár, Szőcs Géza hoz. (MTI)

A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1184