Elhunyt Kövesdi János
Dátum: 2011. szeptember 02. péntek, 14:36
Rovat: Híreink


 A Szlovákiai Magyar Írók Társasága mély fájdalommal tudatja, hogy

Kövesdi János író, szerkesztő

2011. augusztus 27-én, életének 71. esztendejében súlyos betegség után elhunyt.

Búcsúztatására a református egyház szertartása szerint 2011. szeptember 2-án (pénteken)  17:30 órakor kerül sor a a pozsonyi krematóriumban. 


Kövesdi János 71 évvel ezelőtt a bodrogközi Nagykövesden született Vaszily János néven. Az alapiskola után először a híres kassai ipariban tanul, majd az ugyancsak több szempontból magyar szellemi bázist jelentő pozsonyi Pedagógiai Főiskolán, valamint a Komenský Egyetemen szerez magyar–orosz tanári oklevelet. Noha írásai már a hatvanas évek első felétől megjelennek, Kövesdi János hamarosan elkezdi – 1969–1982 között mint a Madách Kiadó szerkesztője is – évtizedeken át tartó, egyfajta szolgálatként is felfogható műfordítói tevékenységét, mely elsősorban a kortárs szlovák és cseh szerzők prózai műveire terjed ki, szinte műfajtól függetlenül. Közben válogatásokat készít, antológiákat állít össze, ilyen például az 1981-ben megjelent Hány színű a szivárvány? Ebben harminckét, a legfiatalabb és középnemzedékhez tartozó cseh írót mutat be egy-egy alkotásuk közlésével négy és fél száz oldalon, tucatnyi hazai magyar irodalmárt mozgósítva fordításra. Az Új Szó kultúra rovatának vezetője volt évekig, a Vasárnapi Új Szó irodalmi rovatában a szépprózát gondozta, Pannónia néven pedig kiadót alapított, ahol történelmi, gazdasági tematikájú cikkgyűjteményeket, válogatásokat jelentetett meg. 
Megjelent kötetei: András-napra megjövök (elb., 1976); Álom a ködbikáról (r. és elb., 1980); Vallomások és párhuzamok (interjúk, 1987).

Nyugodjék békében.


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1183