Felolvasás, rajzolás, kötetlen beszélgetés…
Dátum: 2011. január 11. kedd, 15:06
Rovat: Rólunk írták


Medvesalja négy iskolájába látogatott el a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SZMÍT) kilenc tagja, A Litera-túra rendezvénysorozat keretén belül.


A jelentős szakmai esemény négy település magyar iskolájában került megrendezésre, a pedagógusok és a gyermekek nagy örömére,  ugyanis eddig  még soha nem látogattak erre az egyébként csodálatos tájra irodalmárok. Az SZMIT célkitűzése a rendezvénnyel az irodalom népszerűsítése, vagyis a  rendhagyó irodalmi órák, felolvasóestek, az olvasás és a könyv szeretetének erősítése. Újbást (Nová Bašta), Ajnácskő (Hajnáčka), Almágy (Gemerský Jablonec) És Tajti ( Tachty) alapiskoláinak diákjai példamutatóan viselkedtek, kicsit megszeppenve, de feltették kérdéseiket a vendégeknek. Az ajnácskői diákok (alsó tagozat működik) akkora élményt nyújtottak az ott vendégeskedő Juhász Katalinnak és Tót Elemérnek, hogy eldöntötték, ezután csak kisiskolások közé mennek. De nem csak ők jöttek haza kedves emlékekkel, hanem az Újbástra látogató Jakubecz Márta, Szászi Zoltán és Bettes István is. Közösen írtak, rajzoltak, s nehezen engedték el a vendégeket. Gyüre Lajost Tajtiban fogadták, és elmondta, hogy olyan fegyelmezett diákokkal, mint ott, ritkán találkozik az ember. Almágyon, Medvesalja legnagyobb településének iskolájában, ahol kétszáz tanuló szívja magába az ismereteket, Aich Péterrel és Balázs F. Attilával magam is ott voltam. A könyvtárteremben az iskola igazgatója Lukács Annamária köszöntött bennünket, majd a felső tagozat legidősebb diákjaival hosszasan elbeszélgettünk, felolvastunk, s úgy láttuk, tapasztaltuk, van igény az ilyen jellegű rendhagyó irodalmi órákra. Igaz, lazára, humorosra kellett venni a társalgást, mert éreztük, ahhoz, hogy feloldódjanak, arra volt szükség.

Délután Almágy község tanácstermében gyülekeztünk, ahol az alpolgármester, az önkormányzat munkatársai és az iskola igazgatója társaságában kötetlen beszélgetést folytattunk. Hagyománnyá vált az évek során, hogy a Pozsonyban székelő Magyar Köztársaság Kulturális Intézete részt vesz a programban, ez történt most is, s ez az összefogás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy eljussunk hazánk legtávolabbi tájainak iskoláiba is.

 Nagy Erika
(Új Szó)

 A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1089