Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Február
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32973
Linkajánló
 Talamon Alfonznak szobrot állítottak szülővárosában

Rólunk írták
December 28-án került sor Diószegen a fiatalon elhunyt Talamon Alfonz szobrának ünnepélyes leleplezésére és megkoszorúzására, amelyet az író halálának 10. évfordulója alkalmából állított szülővárosa.


   Hozzátartozók, barátok és ismerősök előtt Szabó Antal, Diószeg város polgármestere mondott megnyitó beszédet, ezt követően pedig Hizsnyai Zoltán költő, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának titkára emlékezett a tehetséges íróra, jó barátra:

   „A ma már legendáktól övezett Iródia-mozgalom adott aztán módot és számos alkalmat arra, hogy sok más szárnypróbálgató tollforgatóval egyetemben Fonzit is megismerjem.
   Megvallom őszintén, ha valaki akkor azt mondja nekem, hogy ennek a laza, farmernadrágos-sportcipős srácnak egyszer szobrot állítanak a szülővárosában, hát igencsak kételkedve csóválom a fejemet.”

   Szabó Antal, Diószeg város polgármestere szívügyének tekintette, hogy a szobor elkészüljön – és méltó helyre kerüljön. A Diószegi Városi Hivatal épülete előtt felállított szobor Mag Gyula szobrászművész alkotása, mint ahogy a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága idén, Talamon Alfonz halálának tizedik évfordulóján alapított díjának emlékplakettje is, amelyet minden évben az arra legérdemesebbnek tartott szlovákiai magyar prózaíró vehet majd át. Anyagi okok miatt – a tervekkel ellentétben – Kuffner báró alakja jelenleg nem foglal helyet Talamon Alfonz mellett, de a későbbiekben tervezik ennek megvalósítását is.
   Hizsnyai Zoltán így zárta megemlékezését:

   „Már az is hatalmas dolog tehát, hogy egyáltalán felmerült egy ilyen szobor felállításának az ötlete. És hogy ez a merész ötlet meg is valósult, hogy a magyar nyelvterületen a rendszerváltás óta ezerszámra keletkező, többnyire igencsak sekélyes ideológiai üzenettel bíró, a konkrét helyhez nem kötődő, csak a konvencióknak lihegve megfelelni akaró és gyakorta futószalagon melyet gyártott térplasztikák között most egy fiatalon elhunyt kortárs író életnagyságú szoboralakja is megjelent, az rendkívüli bátorságra vall.
Bátorságra és bölcsességre.
   Tájainkon, sajnos, sok esetben e két minőség szintén elválaszthatatlan egymástól. Az efféle bölcsességhez ugyanis mostanában egy jó adag bátorságra is szükség van mifelénk. Diószeg polgármestere és kezdeményezésének támogatói bizonyosan egyiknek sincsenek hiányában.
Így aztán Fonzi
ha csupán szoboralakként is végre visszatérhetett életének és történeteinek legfontosabb színhelyére, szülővárosába. És ha a történelem közbe nem szól – mint ahogy azt az előző évszázadban, sajnos, nemegyszer megtette – most már elüldögél itt akár egy ezredévig is…
   Úgy legyen!”


   Nagy Erika

   Képek a szoboravatásról 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rólunk írták

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.21 másodperc