Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Március
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32491
Linkajánló
 Rólunk írták: Ablak a kortárs magyar irodalomra

Rólunk írták
A Bárka folyóirat internetes magazinja - www.barkaonline.hu

Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2008

A Szlovákia Magyar Írók Társaságának honlapjáról bőségesen tájékozódhat az érdeklődő a társaság jelenéről, de kevésbé a múltjáról. Hodossy Gyulát, a SZMÍT elnökét arra kérem, hogy foglalja össze röviden, mit kell tudni a felvidéki magyar írók szervezetének múltjáról, a jelenbeli szerteágazó tevékenységhez vezető útról.    A Szlovákia Magyar Írók Társasága jelentős lépést tett tagjainak hatékonyabb érdekképviselete és a szlovákiai magyar irodalom népszerűsítése érdekében, amikor Csáky Pál, akkori miniszterelnök-helyettes hatható támogatásával megnyitotta dunaszerdahelyi irodáját, lehetőséget teremtve ezzel, hogy főállású dolgozó lássa el a Társaság mindennapi feladatait. Ezt megelőzően a SZMÍT szinte csak papíron létezett. Azóta sokkal hatékonyabban tudjuk megvalósítani terveinket, és a korábbi időszakokra jellemző éles, ugyanakkor terméketlen viták egyszerűen megszűntek. Nagymértékben ennek könyvelem el, hogy a minden korábbinál ambiciózusabb terveinket szinte maradéktalanul megvalósítjuk. A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának a tevékenysége sosem volt olyan sokrétű, mint az utóbbi években. Az írószervezet idén is tartalmas programmal rukkolt elő, így ez az év is gazdag lesz irodalmi eseményekben.

      Az egyre tartalmasabb, gazdagabb éves programsorozatotokat 2006-ban zártátok először ún. Írófesztivállal. Tavaly december közepén már a második alkalommal került rá sor. Hogyan kell elképzelniük ezt a fesztivált azoknak, akik nem lehettek ott? Mi történt a tavalyin például?

      A II. Írófesztivál első napján (2007. december 13-án) a dunaszerdahelyi Vámbéry Irodalmi Kávéházban Beke Zsolt irodalomkritikus értékelte a 2007-es év szlovákiai magyar verstermését. Elsődleges célunk, hogy ezek az értékelések mindenki számára hozzáférhetővé váljanak, s felkerüljenek a Társaság honlapjára. Hosszú távon ez fontos irodalomtörténeti és irodalomkritikai munka lehet. Az est másik felében Liszka József néprajztudós az És az ige testté lőn című kötet gerincét képező, a saját gyűjteményéből származó, vallási tematikájú képekhez fűzött kultúrtörténeti támpontot, megjegyzést. Másnap a dunaszerdahelyi járás tíz iskolájában író-olvasó találkozókra került sor, tizenöt tagunk részvételével. Ezt követően Bős önkormányzata látta vendégül a SZMÍT megjelent tagjait, majd a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézetben került sor az Év Irodalmi Alkotása Pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére. A díjnyertes pályaművet Kiss Szilvia színésznő olvasta fel, és az összejövetelt a Kicsi Hang verséneklő együttes fellépése tette hangulatosabbá.

     Miért hirdettétek meg az Év Irodalmi Alkotása Pályázatot szintén már 2006-ban, és a két év alatt milyen tapasztalatokkal járt a pályázat?

      Az Év Irodalmi Alkotása Pályázatunk díját minden évben egy konkrét irodalmi mű – egy vers vagy egy széppróza – szerzője veheti át. A pályázatot állandó szlovákiai lakhellyel rendelkező szerzők számára hirdettük meg. A pályázatra benyújtható minden olyan magyar nyelven írt széppróza vagy vers, amely nyomtatásban még nem jelent meg, s amelynek közlési jogával a szerző rendelkezik. Egy szerző csak egy művel vehet részt a pályázaton. Tematikai megkötés nincs. Ezzel a pályázatunkkal lehetőséget adunk minden írónak, költőnek, hogy nevét és munkásságát megismerhesse a határon túli olvasók tábora is, hiszen a nyertes művet a Bárka folyóirat közli minden évben. A pályázatra benyújtott, jeligével ellátott szépirodalmi alkotásokat irodalomkritikusokból álló zsűri bírálja el. A zsűri tagjai: Csanda Gábor, H. Nagy Péter és Keserű József. A pályaművek a tavalyi évben honlapunkon is olvashatóak voltak, így az olvasók is szavazhattak arra a szépirodalmi alkotásra, amelyet a legérdemesebbnek tartottak az olvasói különdíj elnyerésére. Pályázóból nem volt hiány, összesen harmincegy pályamű került elbírálásra, és meglepő eredmény született, ugyanis olyan széppróza szerzője nyerte el a díjat, akit az olvasók kevésbé ismernek. Ez is bizonyítéka annak, hogy érdemes pályázni, mivel itt valóban a minőség számít, és nem az, hogy kinek a tollából kapjuk a beérkező művet.

     Milyen érdeklődés mellett zajlott le a decemberi Írófesztivál, és egyáltalán a szlovákiai magyar olvasóközönség mennyire érdeklődik a kortárs irodalom és annak szerzői, programjai iránt?

     Az I. és II. Írófesztivál is szép számú közönség előtt zajlott, és bőven akad érdeklődő a kortárs irodalom és annak szerzői iránt, bár igaz, sokkal kevesebb, mint az elvárható lenne. Talán, ha az iskolák az általános műveltséget gyarapítva nagyobb hangsúlyt fektetnének a kortárs irodalom oktatására, jobb eredményeket tudnánk elérni. A krimik, a bestsellerek és általában a szórakoztató irodalom olvasottsága mindig jóval nagyobb volt, mint a minőségi kortárs magyar irodalomé. Ezek a tények késztetnek bennünket arra, hogy megteremtsük a feltételeket, és elvigyük szerzőinket az iskolákba, mert csak így látom esélyét annak, hogy a diákok kellőképpen megismerjék a kortárs irodalmat, irodalmárokat, és mert részben ebben látjuk a szlovákiai magyar irodalom megújulásának zálogát.

     Az ez évi programjaitok is olvashatók már a honlapotokon, emelj ki, kérlek, néhányat közülük! Melyek lesznek szerinted a leghangsúlyosabbak?

     Hosszú a lista, ezért csupán néhány újdonság megemlítésére szorítkozom. Kezdeném mindjárt az első programunkkal, melyet március 28-án rendezünk a Selye János Egyetemen. Száz éve jelent meg a Nyugat folyóirat, és ennek a centenáriumnak a megemlékezésére készülünk nagy intenzitással. Tíz-tíz neves magyarországi, és hazai magyar folyóirat szerkesztőségével tervezünk egy kerekasztal- beszélgetést, április 11-én pedig a Kossuth-díjas Grendel Lajos 60. születésnapjának megünneplését tervezzük több neves hazai és külföldi vendég részvételével. Szintén áprilisban indítunk egy rendezvénysorozatot, „Engedj magadhoz egy verset!” címmel, a költészet napjának alkalmából kiterjesztve az egész hónapra. A rendezvénnyel a szlovákiai magyar középiskolákat, gimnáziumokat célozzuk meg, ahol a találkozók a költészet mai helyzetét szemléletesen reflektáló versbemutatókból állnának. A költők fiatal, tehetséges színészekkel együtt járnák az iskolákat. Június 21-én fiatal írók bevonásával jubileumi IRÓDIA-találkozót szervezünk az érsekújvári CSEMADOK pinceklubjában, az Iródia indulásának 25. évfordulója alkalmából, ahol előadások lesznek a mozgalom történetéről és irodalomtörténeti jelentőségéről, az Iródia-csoport alkotóinak munkásságáról. Találkozón a fiatal tehetségek szereplővé válhatnak vers- és prózakísérleteikkel, és mód nyílik az írásművek elbírálására, s ezzel együtt új fiatal tehetségek felkutatására is. Természetesen idén is átadjuk a Forbáth-, Talamon-, és az Év Irodalmi Alkotása Pályázat-díjat, megrendezzük a X. Fiatal Írók Táborát, Garam valamint Ipoly mentén Litera túra címmel előadói körúttal mutatkozunk be, és decemberben az Írófesztivál újra megnyitja kapuit az érdeklődők előtt.(Elek Tibor)
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.15 másodperc