Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Július
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33051
Linkajánló
 Rólunk írták: Aktuális Ady-költészet

Rólunk írták120x-ady_endre_130_136.jpg
2007. november 17-én került megrendezésre a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Pro Universiate Partium Alapítvány, a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Partiumi Írótábor Egyesület szervezésében a 130 éve született Ady Endre érmindszenti szobrának megkoszorúzására.
A szilágysági Érmelléken ma is álló szülői ház közelében álló szobrot a dermesztő hideg ellenére sokan vették körül, hogy koszorúikkal és főhajtásukkal tisztelegjenek a költőóriás emléke előtt.
A megjelenteket Barabás Zoltán költő köszöntötte, majd Kocsis Gyula nagyváradi színész adott elő Ady verseiből.


A szobornál beszédet mondott többek között Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke is, aki a következőképp méltatta a nagy költőt: „Ady költészetének száz éves fogadtatástörténete igen tanulságos. Most csak az ezredfordulóról szólva: mintha 19. századinak, szinte modernség előttinek tekintenék a posztmodern felfogás nézőpontjából. Pedig Ady nélkül másmilyen lenne a 20. század magyar költészete, másmilyen lenne magyarság- és emberszemléletünk. Aligha lehet múltunkról és jelenünkről úgy gondolkozni, hogy azon ne sejlene át ő is. Ha eltévedt lovasok volnánk is valamennyien, akkor is tudjuk, hogy ő írta meg azt a verset is, amelyik Új s új lovat kér Istentől az úton lévő ember számára, hogy „az Öröm álmát álmodhassa”. Szeretnénk ebben a hitben létezni mi is. Segítsél, nézz ránk, Ady Endre!”
Tőkés László püspök szerint Ady lázadó igazmondásainak tanításait hordozva új életet lehelhetnek a megkeseredett magyar létezésbe a Kárpát-medencében.
A koszorúzás után az ünnepség a helyi református templomban folytatódott, ahol bemutatták Benák Katalin Érmindszent, Ady Endre szülőfaluja című könyvét, és a templom falán leplezésre került a hódmezővásárhelyiek által készíttetett és adományozott Ady-dombormű.
Másnap Nagyváradon, az újvárosi református templomban folytatódott az ünnepség, ahol Pomogáts Béla irodalomtörténész, az Anyanyelvi Konferencia elnöke mutatta be legújabb könyvét Erdély Adyja címmel.
„Erdély mindig jelen volt Ady Endre gondolkodásában, az erdélyi történelem tanulságai átszőtték azokat a terveket és látomásokat, amelyeket Magyország jövőjéről kialakított. Ady számára az erdélyi hagyománynak és a hagyomány üzenetének „stratégiai“jelentősége volt, éppen abban a tekintetben, hogy a magyar megújulásnak, amelyet ő minden idegszálával kívánt, és amelyet az első világháború, majd a trianoni kényszerrendezés megakadályozott, kívánságai szerint az erdélyi szellem minden irányú nyitottságára, a tradicionális erdélyi szabadelvűségre kellett volna épülnie.“- írja könyvében Pomogáts Béla.
Ezek után az egyházkerületi székhely belső udvarán leleplezték az Ady Endre emléktáblát, Deák Árpád képzőművész alkotását. Ünnepi beszédet tartott Székelyhidi Ágoston író, politikus, aki elmondta: Ady hagyatéka nélkül gyengébb lenne közösségi erőnk. Ady munkássága nemzeti önazonosságunk újraélesztésének alapja lehet. Beszédet mondott még Serfőző Simon, a Tokaji Írótábor kuratóriumának elnöke, majd koszorúzással zárult a megemlékezés. Az ünnepségen a Szlovákiai Magyar Írók Társasága is képviseltette magát.
Nagy Erika 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.15 másodperc