Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Június
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33040
Linkajánló
 Text-túra, tábor és Pegazus

HíreinkNeves mentorok bevonásával – Hizsnyai Zoltán, Szászi Zoltán, Z. Németh István -  augusztus 6-tól 8-ig zajlott a Text-túra, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által szervezett, tehetséges fiatal írókat felkaroló háromnapos műhelymunka. Az évek alatt bebizonyosodott, hogy a  fiatal írók szakmai fejlődését jelentős mértékben segíti a rendszeres műhelymunka, s a Text-túra ezen munka folyamatos végzésének biztosít teret.
Huszadik alkalommal szervezte meg a Szlovákiai Magyar Írók társasága a fiatal írók részére a tábort, Várhosszúréten. A Jozefína Panzió tökéletes helyszínnek bizonyult a műhelymunkára, a hűvös, zárt pajta pedig az előadásokra. Mint általában minden évben, idén sem volt hiány új arcokból. A tábor augusztus 8-án nyitotta meg a kapuit az érdeklődők előtt, az estét ismerkedéssel, beszélgetéssel töltötték el a táborlakók. Másnap délelőtt műhelymunka folyt, Hizsnyai Zolán és Z. Németh István vezetésével.

Délután a drámairodalomé volt a főszerep, Soóky László drámaíró, Hizsnyan Géza színikritikus, Varga Emese és Forgács Miklós dramaturgok közreműködésével. Beszélgetőtársuk Hizsnyai Zoltán volt. Fő téma az volt, hogy annak ellenére, hogy sokan azt vallják, nincs szlovákiai magyar dráma, azért azok sincsenek kevesen, akik azt gondolják, hogy van. Vannak drámai szövegek, vannak szerzők, írók, színházi emberek, sőt még civilek is, akiknek a fiókjában lapul néhány színmű, értékes szöveg. Ezt követően az érdeklődők megnézhették Soóky László monodrámáját, az Egy disznótor pontos leírását, a dunamocsi származású Lajos András, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze előadásában és rendezésében. Az esemény 1970. január 17-én, szombaton játszódik Búcson, amikor is disznótorra készülődik a család. Ezen eseménybe ágyazva mesél a szerző a csehszlovákiai magyarság szovjet megszállást követő mindennapjairól. Majd a besúgás természetéről, a szabadságra való képtelenség jelenségéről, mindezt könnyed derűvel.
Pétek délelőtt Barak Lászlóval beszélgetett Vida Gergely a tavaly, Kalligramnál megjelent Én nem menni lakni külföld című könyvéről, majd pedig munkásságáról. Ritka pillanatot élhettek meg a jelenlévők, ugyanis Barak László többször is felolvasott a kötetéből. Délután az olvasási tendenciákról érdekes előadás résztvevői lehettek a táborozók, Plonicky Tamás előadásában. Az előadó maga is a fiatal, tehetséges írók táborát erősíti, és doktoranduszként behatóan foglalkozik a témával, főleg a szlovákiai magyar diákok körében. A Pegazus Alkotópályázat ünnepélyes kiértékelésével és a díjak átadásával folytatódott a délután. A zsűri tagjai Németh Zoltán, N. Tóth Anikó és Mizser Attila voltak. A líra kategóriában Németh Zoltán úgy ítélte meg, hogy a „küldött anyagból két pályázó emelkedett ki, amit ők művelnek, az már igazi költészet.“ A prózáról pedig úgy vélekedett, hogy „Itt sokkal kiegyenlítettebb volt a színvonal a pályázatok egészét tekintve is.“ Mizser Attila úgy tapasztalta, hogy „Minden évben nehéz döntést hozni. Ez sem volt könnyebb. Sőt. Én személy szerint már többedszer ugyanazokkal a problémákkal találkozom. Sablonos, közhelyes szituációk, életszerűtlen helyzetek és manírok.“ N. Tóth Anikó szerint „Egy szöveg akkor húz be, ha egyedi világot teremt, nem fáraszt le a harmadik verssorban vagy a második bekezdésben, ha meglepő képekkel, nyelvi megoldásokkal végig izgalomban tart. Ez maradéktalanul egyetlen vers vagy novella esetében sem következett be.“ Ebben az évben a zsűri úgy döntött, hogy nincsenek első helyezettek egyik kategóriában sem. A verskategóriában második helyezést ért el Jung István, akinek pályamunkája Mizser Attila szerint a „tárgyias líra hagyományát, közelebbről Simon Márton Polaroidok és Németh Zoltán Kunstkamera című kötetét idézi.“ Mellár Dávid „hosszúversében van nyelvi erő, ami meglepetéseket is okozott“ N. Tóth Anikónak, így a pályamunkát harmadik helyre emelte a zsűri. A próza kategóriában második lett Plonicky Tamás, akinek prózája Németh Zoltán szerint „már igazi irodalom, kiérlelt nyelv, beszippant a szöveg, és egy obszcén-pszichotikus világba kerülve kerülnek új megvilágításba a hétköznapi kapcsolatok, viszonyok.“ Harmadik lett Tóth Viktória, akinek írását  Mizser Attila többek között ezekkel a szavakkal értékelte: „A pályázó eredeti és termékeny prózanyelvet alakított ki, amely egyszerre kétféle tradícióba is illeszkedik. Egyrészt a témaválasztás révén a női irodalmi hagyományt szólaltatja meg: a szövegek én-elbeszélője a női identitás dilemmáit, a női test egyediségének kérdését, valamint a másikhoz való viszony komplexitását viszi színre.“
Mint minden évben, most is kiosztották a védnöki különdíjakat. A líra kategória védnöke Tőzsér Árpád volt, és két pályamű ragadta meg a figyelmét. „Ebben az „ember utáni létezésben” mint témában érdekes módon annyira találkozik a két pályázó, hogy munkáikat akár egy és ugyanazon személy is írhatta volna.“ Azonban úgy érzte, hogy az egyébként meglehetősen divatos verstárgynak az egyik szerző inkább csak a közhelyeit (néha bántó modorosságait) mondja föl, „ötletel”, míg a másiknak „sikerült a történéseket és tüneteket egységes látomásba, provokáló narrációba fogni.“ A védnöki különdíjas így ebben az évben mellár Dávid lett. Jung István volt az a másik pályázó, akit Tőzsér Árpád kiemelt értékelésében. A próza kategóriában Grendel Lajos adott át védnöki különdíjat. „Két novellát emelnék ki a mezőnyből: az egyik az Amigdala, a másik Turk Tugennov novellája. Mindkettő az átlagon felüli, szóval mindkettő igen jó. Holott kétféle írói módszerrel és technikával íródtak. Az egyik, az Amigdala tulajdonképpen belső monológ, kicsit emlékeztet a fiataloknak a 7o-es évek első felében írt kísérleteire. A Turk Tugannov novella pedig egy kicsit emlékeztet a korai Mészöly Miklós-novellákra. Szóval körte és az alma? Egy biztos: mindkettő gyümölcs. Most éppen az almára van gusztusom, de lehet, hogy egy hét málva a körtére lesz. Szóval nehéz a választás. Ma inkább az Amigdalat részesítem előnyben, mert az Amigdala könyörtelenebb és nyelvileg egy fokkal komplexebb. Az én jelöltem az Amigdala, bár csak egy karcsapással.“  S hogy kit rejt az Amigdala jelige? Plonicky Tamást, aki a zsűri szerint is dobogós lett. A Turk Tugennov jeligés pályázat beküldője pedig Forgács Péter.
A beérkező pályázatok száma minden évben változó. Idén is kevesebben éreztek késztetést a megmérettetésre, s ezt N. Tóth Anikó meg is jegyezte az értékelésében: „A mennyiséget látva csalódnom kellett, hiszen jóval kevesebb pályamű érkezett: a tavalyi 9 verses jeligéhez képest 6, a 2017-es prózai 19 jeligéhez képest pedig mindössze 9 vállalkozó szellemű tollforgató jelentkezett.“
A tábor utolsó előtti napján Hizsnyai Zoltán mutatta be a jelenlévőknek az új www.opus-folyoirat.sk weboldalt és a koncepcióját. Délután a táborlakók betléri kiruccanást tettek az Andrássyak egykori vadászkastélyába és megtekintették a gazdag enteriőr kiállítást.
A tábor vasárnap fejeződött be, s a jelenlévő fiatalok mindegyike azzal a gondolattal zárta le a hetet, hogy jövőre is eljönnek, mert rengeteg tapasztalattal gazdagodtak.
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rendezvények

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.11 másodperc