Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
December
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 31992
Linkajánló
 Kritika: Grendel Lajos: Mátyás király New Hontban

KritikaA Mátyás király New Hontban című regény a kötet fülszövege szerint a Tömegsír és a
Nálunk, New Hontban című regényekkel együtt „egy laza trilógia záródarabjának is tekinthető”.

A trilógia egyes darabjait azonban nem a szereplők rendszere, hanem a cselekménynek helyet adó tér fűzi össze: ez pedig a szlovákiai magyar kisváros, nevezzük akár New Hontnak vagy bármi másnak. A szlovákiai magyar provinciális kisváros képe jelenik meg mindhárom regényben egyrészt ironikus, parodikus elbeszélőmódban tálalva, másrészt a némiképp rezignált, mindentudó elbeszélő nézőpontján keresztül, aki már beletörődött a helyzet változtathatatlanságába.


Mi is ez a helyzet? A (szlovákiai magyar) provincializmus szívós továbbélése, amely minden társadalmi berendezkedést túlél: túléli az első csehszlovák republikát, a Horthy-rendszert, a kitelepítést, a kommunista diktatúrát, és – úgy néz ki – nemcsak túléli, de kényelmesen berendezkedik az 1989 után kialakuló demokráciában is. Grendel Lajos antropológiai prózát művel, amely ennek a szociokulturális térnek az egyedi vonásait helyezi tágabb történelmi helyzetbe. A Mátyás király New Hontban éppen ezért egyrészt rendkívül szórakoztató regény, másrészt végtelenül keserű is.
A könyv olvasása közben nemcsak az látszik meg, hogy a szöveg milyen gazdag és tudatos írói műhely terméke, hanem az is, hogy írója mesterien bánik a történetszövéssel, a szálak mozgatásával, az egyes anekdoták elhelyezésével, adagolásával. Bevallom, a hetedik fejezet táján, amikor már kicsit leült és vontatottá vált a történet, megijedtem, hogyan lehet innét folytatni a regényt. Nos, a nyolcadik és kilencedik fejezet mesteri csavarai olvastán csak kapkodtam a fejem: egy meglepetésekre képes szövegvilág jelent meg előttem, amely az egész történet újragondolására kényszerített.
Másrészt viszont nem lehet elhallgatni azt sem, hogy éppen az anekdotizmus és a humoros burleszkfigurák miatt a regény szereplői meglehetősen elnagyoltak, mélyebb lelki folyamatokról ez a nyelv és történetszövés nem képes tudósítani. A Mátyás király New Hontban humora is néha meglehetősen erőltetettnek tűnik. A szokatlan hasonlatok, túljátszott szituációk mellett a nevek játéka is ide tartozik. Példaként a Döbrögi név Schillerre való fölcserélését említhetném. Két ilyen meglehetősen „erős”, jelentésteli név felhasználása némiképp indokolatlannak, hatásvadásznak tűnik, s ezt még az a többértelműség sem oldja fel, hogy a „schiller” nemcsak híres német drámaíró, de bor is lehet. Gyakran pedig az egyes szereplők felszínes filozofálgatása tűnik fárasztó tehernek a regény nyelve számára.
Ennek ellenére a Mátyás király New Hontban című Grendel-regény az egyik legmerészebb könyv tájainkon, amelyet a szlovákiai magyar provinciáról, a hajdani kommunisták átváltozásairól és mai társadalmi viszonyainkról írtak. Óriási tapasztalat és tudásanyag birtokában van Grendel Lajos: legújabb regénye olyan, jó értelemben vett „intellektuális lektűr”, amely önvizsgálatra késztet.
Németh Zoltán

Kalligram, Pozsony, 2005 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Kritika
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Kritika:

Ardamica Zorán: heterotexxxtualitás

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.09 másodperc