Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
December
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32942
Linkajánló
 Az irodalom nem ismer határokat

Rólunk írtákA Szlovákiai Magyar Írók Társaságának a tevékenysége sosem volt olyan sokrétű, mint az utóbbi években. Az írószervezet idén is tartalmas programmal rukkolt elő, különösen az év hátralevő része ígérkezik irodalmi eseményekben gazdagnak.
Hodossy Gyulát, a Társaság elnökét őszi terveikről kérdeztük.
Egy Önnel készült év eleji interjúban úgy fogalmazott, hogy „hatósugarunk lényeges kiszélesítésére is egyre intenzívebben törekszünk majd”. Hogyan értsük ezt?

Társaságunk korábban jobbára csak Délnyugat-Szlovákia régióiban volt jelen, sőt, rendezvényeink túlnyomó többségét Pozsonyban szerveztük. Ez sajnálatos módon hatósugarunk lényeges be?szűkülését eredményezte, viszont idővel egy olyan stratégiai jelentőségű döntést is kikerülhetetlenné tett, amely tevékenységünk egészére kihatással volt. Úgy két-három éve azt kellett eldöntenünk, hogy megmaradunk-e az évtizedek során kialakult – meglehetősen szűkös – keretek között vagy olyan országos jelentőségű szervezetté kívánunk válni, amely Szlovákia magyarlakta régióinak mindegyikében felvállalja az irodalom népszerűsítésének az ügyét. Amely természetesen nem csupán az irodalom, az írók számára fontos, hiszen az anyanyelvi kultúra megőrzése és továbbfejlesztése nemzeti érdek. Természetszerűleg elsősorban a tagjaink által jegyzett irodalomra, vagyis a szlovákiai magyar írók munkáira kívánjuk felhívni a figyelmet, ám a sokakban lappan?gó olvasási igény felébresztése – ami alapvető szándékunk – messze túlterjed közvetlen célkitűzésünkön. Az irodalom ugyanis nem ismer határokat. Az olvasni szerető embertől hiába is várnánk el, hogy folyton minket olvasson. És persze amikor hatósugarunk kiszélesítéséről beszélünk, mi sem csupán a határok adta keretek között gondolkodunk.


Miként lehet képes egy meglehetősen korlátozott lehetőségekkel bíró szervezet egyszerre több irányba terjeszkedni úgy, hogy a jelenléte mindenfelé rendszeres, következésképp kel?lően hatékony legyen?

Először is: idén szinte minden dél-szlovákiai régióban lesz valamilyen rendezvényünk. Ha pedig íróink valahova nem jutnak el személyesen, a Világhálót oda is kivetjük. Már több mint egy éve nagy sikerrel működik a weblapunk, már több tízezerben mérjük a látogatók számát. És az utóbbi időben ráadásul gyakrabban frissítjük az oldalakat. Aki most ellátogat a www.szmit.sk oldalra, számos újdonsággal is találkozhat. Elolvashatja például a másodszor kiírt Az Év Irodalmi Alkotása Pályázatra beérkezett alkotásokat, és ha a szavazásban is részt vesz, akár értékes könyvcsomagot is nyerhet. Szintén újdonság a Fiatalok irodalmi rovata, amely a tollforgató fiatalok számára kínál publikálási lehetőséget és segítséget tapasztalt írók részéről. Minden pályakezdő szalonképes írását szívesen fogadjuk, és a róla írott bírálattal együtt közzétesszük, és ehhez ráadásul még hozzá is lehet majd szólni. Hasonló alkotói légkört szeretnénk kialakítani, mint az 1983–1986 között működött Iródia idején. Egyébként jövőre az Iródia-mozgalom indulásának 25. évfordulóját ünnepeljük, és ebből az alkalomból a weblapon már létre is hoztunk egy rovatot, amelyben korabeli dokumentumok és képek találhatók. A rendhagyó irodalomórákra vonatkozó, új szemléletű ajánlatunkkal az Irodalomórák című rovatban ismerkedhetnek meg az érdeklődők, ahol most újabb előadásokat is kínálunk az iskoláknak. Az Emlékhelyek című rovatban pedig napról napra több Szlovákia területén található, magyar irodalmi vonatkozású plasztika, emlékoszlop és -tábla, síremlék képe, leírása stb. jelenik meg. Ennek a rendkívül munkaigényes rovatnak a sikeréhez nagy reményeket fű?zünk, hiszen akár az iskolai, akár a különböző egyesületi kirándulások, honismereti országjárások, akár például a magyarországi utazási irodák szlovákiai körútjainak útvonaltervezésénél is hasznos lehet.


Az őszi rendezvényeik közül melyeket emelné ki?

Itt most valóban csak a legjelentősebbeket említeném meg... Litera-túra címmel két dél-szlovákiai régióban szervezünk író-olvasó találkozókat, rendhagyó irodalomórákat és műsoros esteket. November 7–10. között Kassán, a Bodrogközben és az Ung-vidéken túrázunk, november 22–24. között pedig Gömörben. A decemberi II. Őszi Írófesztivál helyszíne Dunaszerdahely és környéke lesz, ez alatt a három nap alatt is legalább egy tucat iskolába ellátogatunk, és egy nagyszabású irodalmi est keretében ekkor adjuk át Az Év Irodalmi Alkotása Pályázat díját és az olvasói különdíjat is. Már szépen gyülekeznek a voksok, s várjuk a továbbiakat is, hiszen olvasni megéri, mert az olvasó szellemi élményekkel lesz gazdagabb, arról nem is beszélve, hogy három szerencsés szavazónak éppen karácsony előtt kézbesítik majd az újabb olvasmányélmények ígéretével kecsegtető könyvcsomagot.

Szabó Viktor 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 4.5
Szavazat: 2


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.15 másodperc