Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Július
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33051
Linkajánló
 Szimpózium a pályakezdő írókkal való foglalkozás lehetőségeiről

Rendezvények
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága évek óta nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozás kérdésére, ezért a pályakezdő tollforgatóknak szakmai segítséget nyújt műhelymunka keretén belül.
Mivel a tanterv nem biztosít elég időt és alkalmat arra, hogy a pedagógusok mindezen ismereteket és készségeket átadják és kifejlesszék, fontos, hogy a szorosan vett iskolai tananyag elsajátítása mellett időnként íráskészségre ingerlő impulzusokat is kapjanak a diákok, hogy megmutassák, vagy felfedezzék saját képességeiket. Éppen ezért a Társaság rendszeres foglalkozást szeretne biztosítani az íráskészséggel rendelkező diákoknak, azokkal, akik felfedezésében kizárólag a pedagógusok lehetnek segítségünkre.


Első lépésként megszerveztük a pályakezdő fiatalokkal való foglalkozás lehetőségeiről szóló szimpóziumot, melyre 2014. június 13-14-én került sor Ipolyszakálloson, pedagógusok számára, azzal a céllal, hogy elinduljon a tanár és diákja között egy olyan kapcsolat, amely által közelebb kerül a kortárs irodalom az iskolásokhoz. Tervek szerint évente sor kerül egy újabb szimpóziumra, ezért a Társaság továbbra is várja a nem kimondottan magyar szakos pedagógusok jelentkezését. A mentorságról, nagyon privát beszédmódban, Szászi Zoltán szólt a jelenlévő pedagógusokhoz, aki néhány éve mondhatni nyakig benne van az irodalommal foglakozó, író, költő palánták nevelésében. Pár mondat az előadásából:
„Nagy ajándék fiatal tehetségek gondozása. Vannak még!

            Minden gyakorló pedagógus (kivételt képeznek a minisztériumi és módszertani központokban lebzselő adlátusok, akik élő gyereket legfeljebb televíziós adásban, ha látnak olykor, de katedrán elvétve sem álltak!) tudja azt a tényt, hogy két egyforma gyerek, diák nincs, mindenkihez elvileg individuális hozzáállásra lenne szükség! De ez a kijelentés csak elvi, a pedagógus ismerőseim elmondása, tapasztalatai alapján erre egyáltalán nincs idő, már magából a tantervből és/vagy az osztálylétszámokból eredően. Tehát marad a jól bevált vagy éppen kísérleti fázisban lévő saját módszer: valahogy átadni a tudást, az anyagot, s ha emellett mégis kibukkan valaki, aki irodalom iránt érdeklődik, meg tehetséges is, na és éppen szerencsés a csillagállás, akkor kap a fiatal egy pár sanszot! Ez lenne, kellene, hogy legyen a pedagógus feladata és munkája a tehetséggondozásban, s bizony nem kevés, nagyon komoly feladat ez. Különösen akkor, ha napi rutin mellett még képes olykor egy-egy felbukkanó író, versfaragó palántát a saját szabadidejének rovására gondozni, segíteni, néhány sanszot adni neki, elirányítani valamilyen mesterhez. Azt nyugodtan állítható, hogy az elszánt, megalapozott hivatástudattal felvértezett, a magyar nyelv és irodalom iránt elkötelezett, a versbe, prózába szerelmes pedagógus mindig is megtalálta, és remélhetőleg ezután is meg fogja találni azokat az energiákat, amelyekkel az egyre ritkábban felbukkanó tehetségeket támogatni, irányítani, nevelgetni, fejleszteni tudja. Individuális módon. 

 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rendezvények
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rendezvények:

Szimpózium a pályakezdő írókkal való foglalkozás lehetőségeiről

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.12 másodperc