Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Július
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33051
Linkajánló
 Könyvajánló: Opus 2012/5

Könyvajánló

OPUS 20: Költészet minden mennyiségben
2012/5


Az idei ötödik szám bővelkedik versfordításokban és tanulmányokban a költészetről. Két külön blokk is a költészet és más műfajok, elméletek viszonyát vizsgálja. 
Versfordítások: Az első részben Tristan Tzara, Ion Vinea, Miroslav Válek és Ion Mureşan verseit olvashatják magyarul Balázs F. Attila, Merva Attila és Balázs Boróka tolmácsolásában.
A második, amely ( akárcsak a negyedik ) a blokk a Költészet és... címet viseli, három tanulmánnyal:  L. Varga Péter Költészet és médiumok. Adalékok a kortárs történeti narratíváihoz című tanulmánya után Csehy Zoltán a költészet és az opera kapcsolatáról ír            ( Drámai verspreparátumok – az operaszínpad mint a versértelmezés tere ), végül pedig Keserű Józseftől olvashatjuk a Költészet és térbeliség című tanulmányát, Gaston Bachelard filozófus A tér poetikája című művéről.
A két tanulmányblokk közé a Fikciók kerültek, köztük három prózával: Kötter Tamástól a Prága, Janković-Izsó Nórától a Kulcs, végül Mester Györgyitől a Kívánj valamit, ha mersz... című novellák olvashatóak.
A folytatásban a hálozatelméletet, a gasztronómiát és asztrofizikát állítják párhuzamba a költészettel,  név szerint Németh Zoltán: Költészet és nemiség. Hálózatelmélet és irodalomtörténet-írás; Benyovszky Krisztián: Költészet és gasztronómia; valamint H. Nagy Péter: Költészet és asztrofizika. Lélektől lélekig.
Végül, ahogy megszokhattuk Palimpszeszt, benne Vajda Barnabás tanulmánya A kommunista korszakbeli Dunaszerdahely mint járási központ címmel, majd Baka L. Patrik recenziója Felvidéki vagyok, vagy szlovákiai ? című Porpély Árpád, Simon Attila és Szarka László kötetről ( Múltunk itélőszék előtt – felmentenek valahova? ). A blokkot Szalay Zoltán                    A kormányzó könyvtára című kötetéről írt kritikával zárja Keserű József és Merva Attila         ( A szigetvilág ).
A lapszámot Pézman Andrea műveivel illusztráltuk, a képzőművészt Hushegyi Gábor mutatja be.
A címlapon és hátlapon 3D>html< (végtelen könyv) – részlet, maratás papíron, 20120, fotó: Marko Horban.
Az OPUS két melléklete közül a Peronban a Fiatal Írók Körének szerzői olvashatók, sorrendben: Angyal Sándor, Bolla Dávid Kopy, Gužák Klaudia, Haizok Melinda, Hajtman Kornél, Miklós Zoltán, Mucha Attila, Nagy Hajnal Csilla, Rajkovics Péter, Tóth Bettina, Vida Barbara és Vida Nikoletta. Összeállította: Csanda Gábor.
A másik melléklet a szeptemberi Litera-túra irodalmi rendezvényről tudósít illetve Zsűri-dillemák címmel megjelent Vida Gergely értékelése a 2012-es Pegazus Alkotópályázatról. Összeállította: Nagy Erika.
-tzs- 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Könyvajánló
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Könyvajánló:

Szlovákiai magyar szép versek 2006

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.13 másodperc