Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Július
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33051
Linkajánló
 Köszöntők: Jubilánsok köszöntése (2011)

Jubilánsok 2011

Alabán Ferenc, irodalomtörténész 
Február 25-én ünnepelte 60. születésnapját.
Sánta Szilárd : „Az irodalomtörténészi munka és az akadémiai létmód találkozása nála egyedülálló módon történik, hiszen mindkét területen jelentős eredményeket tud felmutatni, a professzori cím megszerzése, a besztercebányai tanszékalapítás (1998) és a doktori iskola beindítása magukért beszélő mutatók.”

Horváth Géza, karnagy, pedagógus
Március 8-án ünnepelte 60. születésnapját. 
A. Szabó László: "De jó, hogy nem lettél építész! Szegényebbek lennénk egy nyelvésszel, egy karvezetővel, egy matematikussal, egy tehetségkutatóval és -gondozóval, és ki tudja, még mi mindennel. Talán egy František Schuberttel is…"

Hunčík Péter, író,  pszichiáter, etnopszichológus
Május 25-én ünnepelte 60. születésnapját
Rövid életrajz: 1976-ban a pozsonyi Comenius Egyetemen szerzett orvosi diplomát; orvosi tevékenységet folytat, 1988-tól pszichiáterként dolgozik. 1989-ben a Nap című lap alapító főszerkesztője. 1990 és 1992 között Václav Havel csehszlovák köztársasági elnök egyik tanácsadója. 1993-tól megszűnéséig a Márai Sándor Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, 1997-től az alapítvány égisze alatt működő Európai Kommunikációs Tréningközpont vezetője. A szlovákiai Dunaszerdahelyen él.A Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2011. június 3-án köszöntötte, az  életjubileumukat a
közelmúltban (vagy a közeljövőben) ünneplő tagjait a Magyar Köztársaság Kulturális Intézet pozsonyi székházában:Ardamica Ferenc, író, műfordító (70)
(1941.11.30.)
Szászi Zoltán
"Nem loptam én életemben, 
még egy sort se s az kegyetlen, 
mily szűk marokkal mér olykor mégis a sors
Fortuna szaruja szarul van beállítva feléd."
(részlet)

  


Czagány Erzsébet, szerkesztő, műfordító  (80)
(1931.11.5.)
Duba Gyula: "A szerkesztőkről, mint Czagány Erzsi...olyan vélemény járta, hogy amit ők nem tudnak, az nincs is. Nem létezik!Lexikális tudás és ízlés  munkabírás és felelősségérzet jellemezte ezt a szerkesztőtípust."

     Gyüre Lajos, költő (80)
(1931.3.20.)
Zirig Árpád: "Barátságunk igazában akkor kezdődött, és mélyült el, amikor a helyi elöljáróság Lajost és engem bízott meg, hogy a város múltját, múltjához kötődő emlékeket tárjuk föl és írjuk meg Nagymegyer város ötszáz éves történetét." 

 Koncsol László, költő, műfordító (75)
(1936.6.1.)
Angyal Sándor: "Koncsol László nevével már tizenévesen találkoztam, és egy életre belefészkelte magát a fejembe. Sosem volt alkalmam megosztani vele, hogy mennyit köszönhetek neki."
Kovács Magda, író (65)
(1946.2.14)
Keserű József: "Az írónő látásmódját nehezen lehetne egyetlen kategóriába beskatulyázni. Annyi bizonyos, hogy az árnyalt humor, a metsző irónia és a pátoszmentes tragikum egyaránt szerepet kap nála. Humora nem tolakodó, viszont olykor a legváratlanabb helyeken tör elő." Mács József, író (80)
(1931.4.18)
Poór József:  "Mács József tavaly megjelent könyve címében bukkantam rá egy számomra mindig kedves metaforára, ami ebben az esetben egy jelképes utazási eszköz, talán utalva az ősrégi értékekre is, mivel ez az eszköz nem más, minthogy egy hajó." 


Mészáros László, író, kritikus (70)
(1941.10.23)
Lacza Tihamér: "...most, hogy Mészáros László a 70. esztendejébe lépett, örömmel értesültem róla, hogy nem lustálkodott az eltelt időben, sőt a tanulmányok, az esszék és az aforizmák mellett ismét rákapott a szépprózára. Novellákat, kisregényeket, bűnügyi és fantasztikus történeteket pötyögött be a számítógépébe, és nem rettent vissza attól sem, hogy a Google internetböngészőt és a legújabb kor nélkülözhetetlen ismeretforrását, a Wikipédiát használja inspirációként." 


Miklósi Péter, újságíró (65)
(1946.7.4.)
Szilvássy József: "Legnagyobb szakmai erőssége az interjúk, hangsúlyoztam eddig. Mégsem egyműfajú szerző. Erről leginkább a töprengéseket, reflexiókat tartalmazó Terefere, valamint az édesfanyar rádiójegyzeteit kötetben kiadott Napjaink tanúskodik." 
Motesiky Árpád, vadászíró (70)
(1941.1.1.)
Nagy Erika: "Írásainak olvasása közben, az élmények sodrában elmerülve észrevétlenül szívja magába az olvasó a kimagasló élményanyagot. Színes stílusa, a leírások szakszerűsége teszik népszerűvé a műfaj kedvelői között, még akkor is, ha sokszor és sokat halljuk, hogy a vadászirodalom nem megbecsült műfaja az irodalomnak."
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Jubilánsok 2011
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Jubilánsok 2011:

Jubilánsok köszöntése (2011)

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Díjazottak 2011Jubilánsok 2011

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.19 másodperc