Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Október
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32892
Linkajánló
 Zirig Árpád kapta az ide Vár-díjat

Híreink
A  Magyar  Írószövetség elnöke  ott volt   a  határon túli irodalom napjainak megnyitóján és tanácskozásán  a   Szent István Művelődési Házban.  Az  idei téma: Szerelmes   földrajzok. A Kárpátok  ölelésében született versek, prózai és rímes vallomások a tájról; Lengyelország-Magyarország. Ami az utóbbi    témakört illeti,   a  lengyel meghívottak sajnálatos betegségük miatt nem tudtak eljönni, ám  egyik-másik előadás (például Móser Zoltáné)   megidézte a   történelmi és irodalmi párhuzamokat.


Mint   Bobory  Zoltán,   a Vörösmarty Társaság   elnöke  megemlítette, ez immár a tizedik  találkozó. Más kérdés, hogy annak idején, kezdetben egy hétig tartott az irodalmi barátkozás,   az utóbbi években viszont már csak 3 napig.   Ennek oka, hogy a  legjelentősebb   támogatások megszűntek, a pénz alaposan lecsökkent,   és ma a város, a megye, az egyház és a szponzorok hozzájárulásából erre a néhány napra futja.

Zirig Árpád vehette át a jelképes fakardot és a díjat Bobory Zoltántól (Fotó: Pati-Nagy Bence)


A hétfői nyitányon a Teleki Blanka Gimnázium  tanulója, Virág Eszter    Illyés Gyula:   Haza a magasban című költeményét   szavalta.  Vasy Géza  szerint ez az egyik legfontosabb hazafias  vers,   a  fehérvári  irodalmi találkozó apropóján pedig     arról is beszélt,  minden   táj alkalmas arra, hogy    bennünk megszépüljön, patinát kapjon. Azt kívánom, legyen minél több ilyen szellemi táj, tette hozzá.  
Ahogyan   korábban, az idén is a megnyitón adták át a Vár-díjat, a  folyóirat irodalmi elismerését.    Kimagasló irodalmi és irodalomszervezői  tevékenységért  a dunaszerdahelyi költő, Zirig Árpád  vehette át  "várvédőként" a jelképes  fakardot és a díjat.   Őszintén meglepődött, mert mint mondta, nincs hozzászokva  a kitüntetésekhez. A  Vár-díj  pedig azért   nagyon értékes és fontos számára, mert   a hátterét nem szennyezi be a pénz. A díjátadás után  rövid bemutatkozásra kértem.
- Kisebb-nagyobb megszakításokkal  ötven éve  foglalkozom irodalommal.  A nyugdíjig földrajz-biológia szakos pedagógusként dolgoztam.  A családom   tipikus csallóközi,  úgy is szoktak emlegetni, mint Csallóköz költőjét.   Számomra ez a tájhaza, ám az  érzelmi hazám a Kárpát-medence,   és majd az előadásomban   is részletezem, hogy a Kárpát haza fogalmát  kellene megtanulnunk, mert ez az, amit itt a magyarságnak kijutott. Néhány cikkem  miatt 1968-ban  feketelistán  voltam, akkor Erdélyben, a Délvidéken és néha  az anyaországban közölték írásaimat. Aztán  a rendszerváltás után sorban jelentek meg  könyveim, legutóbb 2008-ban  a Küszöbén a télnek című verseskötet.   Fehérvárra hat éve hívtak először,  igazi barátokra, alkotótársakra, nyitott emberekre találtam itt.
Az irodalmi napok résztvevői közül többen   már  régi ismerősök, évek óta visszajárnak.   Köztük   a Kassa melletti Buzitán élő Gál Sándor  is, akit azonban jóval régebbi, több, mint 40 éves   kapcsolat főz Fehérvárhoz.
-  1964-ben jelent meg  első kötetem, az Arc nélküli szobrok, és akkor meghívtakide az Élő folyóirat   nyilvános műsorára.   Hatalmas élmény volt számomra a  Csók képtárban rendezett  Csontváry-kiállítás, aztán Vilt Tibor kisplasztika-tárlata a Szent István Király Múzeumban.    Azóta rendszeresen meghívnak, vissza-visszajárok, a határon túli irodalmi  napokból pedig csak kettőt hagytam ki.   Úgy vélem, szükség van  az ilyen személyes találkozókra, melyeket  az írás, levelezés, internet nem pótolhat.
 Hétfőn  Bata János,  Móser Zoltán, Szakolczay Lajos, Vasy  Géza  is elmondta előadását.   Kedden és szerdán folytatódik az irodalmi eszmecsere és felavatják  Wass Albert domborművét  is. 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.24 másodperc